Mijn droom is een eigen kliniek

De 26-jarige Joseph Jean Rodney heeft één grote droom: kinderarts worden en zijn eigen kliniek openen op Haïti. “Ik wil iets bijdragen aan mijn land. Haïti heeft het nodig.”

 Joseph werd geboren als jongste in een gezin met vier kinderen. “Mijn ouders hadden niet genoeg geld om voor mij te zorgen, dus brachten ze mij naar het kindertehuis van Hart voor Haïti. Dat was niet altijd makkelijk. Ik woonde in een appartement met twaalf jongens die niet altijd even goed luisterden naar de tante. Maar binnen de muren van het kinderdorp was het wél veilig, kreeg ik te eten, kon ik naar school en kon ik spelen met andere kinderen.”

Joseph Jean Rodney

Dat dat niet vanzelfsprekend is, besefte Joseph toen hij op zijn veertiende weer bij zijn ouders ging wonen. “Doordat mijn ouders moeite hadden om genoeg geld te verdienen, moest ik vaak helpen in het huishouden. Daardoor had ik minder tijd voor mijn huiswerk. ’s Avonds was er vaak geen elektriciteit en was het pikkedonker.”

 De situatie van zijn ouders inspireerde Joseph om hard te werken, zodat hij zijn eigen familie kan onderhouden. Hij zit in het laatste jaar van de studie medicijnen. “Het liefst wil ik mij specialiseren in het buitenland, om daarna in Haïti mijn eigen kliniek te openen voor kinderen met sikkelziekte, een erfelijke vorm van bloedarmoede. Ik wil terugkomen naar Haïti omdat hier veel nood is. In de openbare ziekenhuizen is een chronisch gebrek aan middelen en professionaliteit. Naast hard studeren zal ik moeten werken om alles te kunnen betalen. Hopelijk kan ik een beurs krijgen.”

Joseph Jean Rodney - Dokter

Sinds de aardbeving woont Joseph weer op Bon Repos, waar hij helpt in het ouderenhuis. “Veel kinderen hier zien mij als voorbeeld en willen zelf ook dokter worden. Ik vind het mooi dat ik hen kan inspireren.”