Tweede fase noodhulp van start

Onze noodhulp aan de gebieden die door orkaan Matthew zijn getroffen heeft door Johans hartoperatie noodgedwongen een tijdje stilgelegen. Inmiddels is de hulp weer in volle gang. Tweemaal hebben we een voedseluitdeling kunnen doen, deze werden geheel georganiseerd door Wilcie. “Dit heeft vlak na de orkaan vele mensen geholpen en we zijn erg dankbaar dat we dit hebben kunnen doen.”, aldus Wilcie.

Voor 80% van de gebouwen en huisjes wordt er nauwelijks iets gedaan door de regering en andere organisaties. Vrijwel alle hulporganisaties richten zich op Jérémie, dit ligt aan de andere kant van het schiereiland van Haïti. “Aan de kant van Les Cayes, waar wij hulp leveren, is bijna geen andere hulporganisatie actief.”, vertelt Johan. Hierdoor leven veel mensen in dit gebied nog steeds in geïmproviseerde opvangcentra.

2017-05 - Herstel school - foto 004 2016-12-voedseluitdeling-004 2016-12-voedseluitdeling-003 2016-12-voedseluitdeling-001

Inmiddels zijn we aan de tweede fase begonnen van de noodhulp: het herstellen van huisjes en andere gebouwen. Ons plan voor de komende weken is om 30 huisjes voor bewoning geschikt te maken zodat de gezinnen daarin kunnen terugkeren. Daarnaast gaan we voor een andere organisatie ook nog eens 30 huisjes repareren.

We zijn dus druk met het repareren van huisjes maar we hebben ook een school weer op kunnen bouwen. Deze school met zo’n 400 leerlingen was erg beschadigd door de orkaan en zou gesloten worden. Alle daken waren eraf gewaaid en klaslokalen waren vernield. Johan is erg blij dat ze ook hier hulp kunnen leveren. “Doordat wij de school nu weer opgebouwd hebben is het onderwijs voor deze kinderen gered.”