Van basisschool naar universiteit

nieuwsbrief_2017_09-foto-1Lourdine Michel is 19 jaar oud, ze woont op het kinderdorp en heeft onlangs staatsexamen gedaan als afsluiting van de middelbare school. Nu wacht ze, samen met nog 30.000 andere jongeren op Haïti, vol spanning op de uitslag.

Lourdine is als klein meisje al op het kinderdorp gekomen en hier woont ze nog steeds. “Ik ben erg gelukkig hier, mijn moeder kon niet veel voor mij doen maar hier krijg ik alle kansen om verder te komen.” Als Lourdine slaagt voor haar staatsexamen dan kan ze naar de universiteit, hier kijkt ze erg naar uit. “Dit is voor mij de kans om mijn dromen waar te maken.”, zegt ze. “Ik hou van school en met een universitaire opleiding heb ik veel kans op een goede toekomst.”

Op het kinderdorp begint de school elke ochtend om 7 uur en eindigt om 2 uur ’s middags. Op Haïti hebben ze de gewoonte om aan het begin van de schooldag het eerste couplet van het volkslied te zingen terwijl de vlag van Haïti wordt gehesen. Dit wordt in de eerste plaats voorgeschreven door de wet maar Lourdine staat hier zeker achter. “We doen dit uit respect voor onze voorvaderen die het land hebben bevrijd en daardoor de slavernij hebben afgeschaft tegen de Fransen die het eiland beheerden.”

Lourdine’s lievelingsleraar is Jean Shackem. “Hij heeft geduld met de leerlingen, legt alles goed uit en is altijd vriendelijk. Zelfs als hij geïrriteerd is zal hij nooit schreeuwen of je beledigen zoals sommige andere leraren.” Haar twee goede vriendinnen op school zijn Angeline en Cassandra. Als Lourdine naar de universiteit gaat zal ze wel afscheid moeten nemen van haar vriendinnen die naar andere scholen zullen gaan. “Ongetwijfeld vind ik op de universiteit weer andere vrienden en vriendinnen, het wordt de volgende fase in mijn leven.”

Lourdine wil graag advocate worden maar ze heeft ook een tweede keuze en dat is Onderwijsdeskundige. Lourdine weet dat er aan de manier van lesgeven nog veel te veranderen valt. Het schoolsysteem van Haïti dateert nog van 1804 en is nooit veranderd.

Lourdine weet dat ze zichzelf gelukkig mag prijzen dat ze op het kinderdorp is gekomen. Ze heeft nog een boodschap voor de trouwe sponsors van Hart voor Haïti: “Ik wil jullie hartelijk danken voor alles wat jullie voor ons doen. Jullie trouw aan de stichting zorgt ervoor dat ik de kans heb op een beter leven. God zegent jullie daarvoor.”