Armoede verdient niemand

Haïti kampt al sinds lange jaren met een bijna onoplosbaar probleem: armoede. Armoede is een goede voedingsbodem voor mensen met slechte bedoelingen. Onderdrukking, machtsmisbruik, criminaliteit: het ontstaat vanzelf als je dagelijks bezig bent met overleven. Ik hoor regelmatig dat mensen de situatie op Haïti eigenlijk hopeloos vinden, is verandering wel mogelijk? Als stichting en team blijven we positief, al is dat soms wel moeilijk. Soms zijn er berichten van hoop dat de internationale gemeenschap zich ook het lot van Haïti aantrekt. Maar blijkbaar zijn de belangen van de buitenwereld anders, er is immers niets te halen, geen olie of delfstoffen van waarde.  Humanitaire hulp is vaak enkel voor de korte termijn en wederopbouw of het herstellen van de orde is een binnenlandse taak terwijl de regering van Haïti daar totaal niet toe in staat is.

Te midden van al deze hopeloosheid richten we ons op een groep jonge mensen en kinderen die het niet kunnen helpen dat ze onder deze slechte omstandigheden zijn geboren in dit land. Op kleine schaal leren we hen verantwoording te dragen over bepaalde taken en om te gaan met beperkte budgetten. Dit zijn wel de basisprincipes om ooit op eigen benen te staan. Zo zijn we nu al geruime tijd bezig om een lokaal leiderschap te trainen in het dragen van verantwoording. Niet altijd even eenvoudig, want onze Nederlandse benadering en directheid is echt anders dan de Haïtiaanse cultuur, maar samen komen we er wel.

De gevaarlijke omstandigheden, die voor ons team dagelijkse realiteit is, vergeten wij soms. Voedsel halen of contant geld is een enorme uitdaging en operatie die zorgvuldig gepland moet worden. Het lukt ons echter nog steeds goed om het project draaiende te houden, ook al zijn we er fysiek niet aanwezig. Dit geeft ons hoop voor de toekomst, want ooit zal het project wat betreft de dagelijkse leiding op Haïtiaanse mensen moeten draaien. Ik wil u allen hartelijk danken voor uw betrokkenheid, giften en gebed. Door uw steun kunnen we dit mooie werk voortzetten.

Robin Vlug, voorzitter Hart voor Haïti.

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 21 mrt 2024