Bendes aan de macht op Haiti

In de 40 jaar dat Johan op Haïti woont en werkt heeft hij al heel wat meegemaakt, van revolutie en staatsgrepen tot burgeroorlog, grote opstanden en niet te vergeten de vele natuurrampen. Op dit moment probeert het land zich te herstellen van de zware aardbeving en de moord op president Moïse, wat allebei dit jaar plaatsvond. Er is alleen weinig ruimte om bij te komen want de ellende is nog niet voorbij.

Wat de situatie in het land op dit moment zo gevaarlijk maakt is de opkomst van de zwaarbewapende bendes die de dienst uitmaken. In het verleden was er een leger en een politiemacht. Dat is afgeschaft door president Aristide, die van 1991 tot 2004 met tussenpozen regeerde. Aristide ging hierna jongeren van wapens voorzien, die inmiddels bendes hebben gevormd die beter bewapend zijn dan de politie. De politie kan niet tegen deze bendes op en veel politieagenten zijn zelf ook bendeleden geworden. Een van de grootste en machtigste leiders van een grote bende staat bekend onder de naam Barbecue, ook hij is een voormalig politieagent. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn gebruik om hele woonwijken in de fik te steken en zo angst en terreur te zaaien.

De ontvoering van zeventien Amerikaanse en Canadese zendelingen en vijf van hun kinderen, bracht Haïti weer even volop in het nieuws. Verantwoordelijk voor deze grote gijzeling is de bende 400 Mawozo. De leider vraagt een miljoen dollar per gegijzelde en dreigt ze te doden als er niet wordt betaald. Op het moment dat deze nieuwsbrief geschreven wordt zijn vijf mensen vrijgelaten. Dit is maar één van de vele ontvoeringen en daarnaast is er ook iedere dag het gevaar van schietpartijen en overvallen.

Er is in het hele land een groot brandstoftekort omdat de bendes de wegen in handen hebben waarover de aanvoer van onder andere benzine en dieselolie loopt. Dit maakt de hele economie kapot omdat zaken niet open kunnen en ziekenhuizen zelfs geen patiënten meer kunnen opnemen omdat er geen elektriciteit is. De huidige premier Ariel Henry, die overigens ook een verdachte is in de zaak van de moord op president Moïse, ontkent dat er een schaarste is aan brandstof. Hij beweert dat er brandstof – via door de politie bewaakte ‘veiligheidscorridors’ – over het land zal worden verdeeld. In Port-au-Prince is hier vooralsnog helemaal niets van te merken.

Bendes maken de mensen het leven onmogelijk. Zelfs om op de markt te kunnen komen moet je zogenaamd ‘toegangsgeld’ betalen. Scholen kunnen niet normaal functioneren, omdat leraren niet op school kunnen komen door de schietpartijen. Unicef bericht dat zeker zeven scholen door bendes worden afgeperst. Ze moeten betalen voor bescherming; een methode waarmee bijvoorbeeld ook de Italiaanse maffia groot is geworden. De bendes hebben inmiddels hele wijken in handen en duizenden mensen zijn gevlucht.

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 02 jan 2022