Column Johan Smoorenburg

Johan & Wilcy

Wanneer u deze column leest is er alweer een jaar voorbij. Voor vrijwel iedereen is er dit jaar op verschillende gebieden veel veranderd en velen maken zich ongerust over de toekomst. We zien als christenen dat de woorden die door Jezus gesproken zijn beginnen uit te komen. En de ontwikkelingen van de laatste tijd kan niemand tegenhouden. Ook voor Wilcie en mijzelf zijn er het afgelopen jaar (tijdelijk) ingrijpende veranderingen gekomen. De situatie op Haïti is nog nooit zo gevaarlijk geweest door de zwaarbewapende bendes die vrijwel geheel Port au Prince in handen hebben en grote delen van het land. Het is daarom voor ons onmogelijk om op Haïti te zijn. We hebben wel de hoop dat we in de loop van volgend jaar weer terug kunnen, omdat er een leger wordt samengesteld om de rust op Haïti terug te brengen. Mijn vrouw Wilcie mag niet langer dan drie maanden in Nederland verblijven en dus reizen we elke 3 maanden heen en weer tussen Nederland en de Dominicaanse republiek. We gebruiken onze tijd in Nederland goed en mogen tot zegen zijn voor velen. Vrijwel elke zondag spreken we in gemeenten, geven we presentaties en doen we vele bezoeken. We zijn blij dat we ondanks mijn 80 jaar nog zo actief kunnen zijn. We bidden en hopen dat we dit nog vele jaren mogen doen, ook op Haïti, waar we naar uitzien.

Hoe gaat het werk op Haïti?

Tijdens de vele ontmoetingen die we hebben in Nederland stellen mensen ons vaak de vraag: “gaat het werk nog wel door terwijl jullie er niet zijn“? Een logische vraag maar laat me u geruststellen. Want samen met ons bestuur hebben we allang maatregelen genomen om een situatie als deze het hoofd te bieden. We spreken al langer over het feit dat ik ouder word en dat het werk ook zonder mij door moet gaan. We hebben op Haïti zeer capabele mensen die het werk leiden. Wilcie en ik hebben dagelijks contact met hen en samen met ons worden er besluiten genomen die nodig zijn door de huidige situatie, waarbij er constant gevaar is.

Column Johan Smoorenburg - De gehandicapten die op Bon Repos een veilige haven hebben gevonden

Column – de gehandicapten die op Bon Repos een veilige haven hebben gevonden

Toch gaat alles – aangepast naar de omstandigheden – gewoon door. De scholen zijn open, de kerk en het kantoor functioneert en op het kinderdorp hebben we buiten de kinderen, ouden van dagen en de gehandicapten, zo’n 35 mensen opgenomen die gevlucht zijn voor het geweld van de bendes. We hebben nog steeds zo’n 120 mensen die in dienst zijn van de stichting op Haïti. We hebben een grote verantwoordelijkheid voor al deze mensen. Haïti heeft ons meer nodig dan ooit tevoren en daar hebben we uw gebeden en steun ook hard voor nodig.

Column Johan Smoorenburg - De groep bejaarden die nog op Bon Repos woont

Column – De groep bejaarden die nog op Bon Repos woont

We danken u hartelijk voor uw trouw en vertrouwen over de jaren en wees ervan verzekerd dat dit werk door zal gaan, ook als ik persoonlijk niet alles meer kan doen. Wilcie en ik wensen u allen gezegende kerstdagen en een voorspoedig en gelukkig Nieuwjaar.

Hartelijke groeten en zegenwensen,

Johan en Wilcie Smoorenburg

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 31 dec 2023