Blog Johan Smoorenburg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De toeristen zijn vrijwilligers

Nederlandse bezoekers vragen mij bijna altijd of er in Haïti veel toeristen komen. Ik kan er kort over zijn; aan het toerisme valt niet veel te verdienen in dit land. Omdat Haïti vooral negatief bekend staat, is dat niet zo vreemd. De meeste overheden raden hun onderdanen af om hier naar toe te gaan, tenzij het per se nodig is. Revolutie, opstanden, staatsgrepen, onrust, kidnappings en noem maar op, inspireren nou bepaald niet om hier met je gezin een strandvakantie te houden. Ook de infrastructuur werkt niet mee, net als de slecht functionerende ziekenhuizen en de gebrekkige elektriciteitsvoorzieningen. De intensieve promotiecampagnes van de overheid met verleidelijke foto’s van dit prachtige land kunnen daar niet tegenop.

Toch kwamen er vorig jaar nog zo’n 250.000 buitenlanders het land in. Maar dat waren niet de klassieke toeristen. Meestal zijn het christenen uit de Verenigde Staten. Zij komen voor een week of twee meehelpen bij kleine projecten, bijvoorbeeld om een kerk of weeshuis te bouwen. Ook komen er geregeld medische teams, vaak om grote operaties uit te voeren. Bij vrijwel ieder vliegtuig uit de States dat hier landt, zie je groepjes mensen met leuzen op hun T-shirts als ‘Jezus voor Haïti’. Deze mensen doen beslist een heel goed werk. En, niet te vergeten, zij komen binnen met medicijnen en andere hulpgoederen waar hier zo’n gebrek aan is. Al lijken de bijdragen van al die vrijwilligers voor het oog soms maar klein, zij zijn voor Haïti buitengewoon belangrijk.

Wij zijn dankbaar voor iedereen, ook voor u in Nederland, die zich op welke manier dan ook inzet voor een betere toekomst van Haïti. Gods zegen!

Johan en Wilicie Smoorenburg

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 20 jun 2016