Corona op Haïti: ieder voor zich?

Foto: www.abc.net.au

Met vrezen en beven wacht de bevolking van Haïti de afgelopen weken het moment af dat Corona ook in hun land zal uitbreken. 19 maart 2020 worden de eerste 2 gevallen van corona op Haïti vastgesteld en wordt deze angst werkelijkheid. Want waar corona in de rijke landen van de wereld al zoveel dood en ellende teweegbrengt, wat zal het dan op Haïti gaan brengen?

De regering neemt direct maatregelen. Slechts 1 dag na de ontdekking van de eerste 2 besmettingen wordt er al een intelligente lockdown ingesteld. Alles gaat op slot, er wordt opgeroepen om thuis te blijven, afstand te houden en de ziekenhuizen wordt beschermende hulpmiddelen beloofd. Maar hoe kun je thuis blijven als je elke dag op pad moet om eten voor je gezin te vinden? Daarnaast maakt de bevolkingsdichtheid in de Haitiaanse steden het vrijwel onmogelijk om afstand van elkaar te houden. Mensen zitten nog steeds dicht op elkaar, ze gaan naar begrafenissen en bijvoorbeeld naar uitgaansgelegenheden. De bevolking heeft geen vertrouwen in de regering en de regering heeft niet de mankracht om de regels te handhaven.

Dan de ziekenhuizen, deze zijn niet uitgerust voor een ramp als deze. Er is slechts 1 ziekenhuis in het land dat COVID-19 patiënten kan behandelen. Dat ziekenhuis heeft 320 bedden. En dat voor meer dan 10 miljoen inwoners! De andere ziekenhuizen sturen mensen terug naar huis, want ze hebben de middelen niet om de mensen te testen. Er is slechts 1 laboratorium in Port-au-Prince dat de testen uit kan voeren. In Nederland zijn dit er minstens 15! Het personeel in ziekenhuizen wacht tevergeefs op beschermende kleding, mondkapjes en andere beschermende middelen. De regering roept van alles, maar de zorg krijgt niks. Met als gevolg dat het verplegend personeel en de artsen uit angst voor besmetting niet meer naar hun werk komen. Hierdoor kunnen ook mensen met andere ziektes en aandoeningen niet meer geholpen worden.

De bevolking raakt in paniek, angst doet dat met mensen. Het eten in de supermarkten, dat toch al schaars was, wordt nu nog verder uitgedund door mensen die zich het hamsteren kunnen veroorloven. De mensen zijn bang en velen zetten deze angst om in haat. Mensen die besmet zijn hebben geen andere keus dan zich te verstoppen uit angst om gelyncht te worden. Want dat gebeurt er… de bevolking neemt het heft in eigen handen en stenigt mensen die besmet zijn met het virus. Ieder voor zich, arm of rijk…het maakt weinig verschil meer. Iedereen is op zichzelf aangewezen.

Haïtianen die zich op het moment van de uitbraak in de Dominicaanse republiek bevinden, begeven zich dagelijks met grote aantallen tegelijk over de grens, terug naar Haïti. Duizenden steken de grens over op plekken waar geen bewaking is en geen medische screening wordt gedaan.

Op het moment van schrijven (14 april) zijn er 40 coronabesmettingen bekend op Haïti, waarvan inmiddels drie mensen overleden zijn. Dit zijn de officiële cijfers, maar gezien de situatie op Haïti zal dit aantal vele malen hoger liggen. Wanneer mogelijk gaan besmette mensen in quarantaine. Quarantaine is echter niet weggelegd voor de armsten. Zij móeten elke dag wel naar buiten om te werken. Dan hebben we het nog niet eens over de hygiëne, want hoe vaak kun je de handen wassen als je geen toegang hebt tot schoon en stromend water? Bijgeloof komt veel voor op Haïti en zo bedenken mensen ook van alles wat hen zal beschermen tegen corona. Zoals het eten van limoenen, of het mengen van het drinkwater met bleekmiddel.

Dit kan wel eens de grootste ramp worden die Haïti ooit gekend heeft. En u weet wat Haïti allemaal al heeft moeten doorstaan. Hoeveel meer kan een land hebben waar gebrokenheid heerst en waar iedereen elke dag al moet vechten om te overleven? Bid u mee voor onze broeders en zusters op Haiti?

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 16 apr 2020