Coronasituatie zeer ernstig

Toen de pandemie begin vorig jaar uitbrak was er grote paniek in het land en iedereen dacht dat er vele doden zouden vallen. Dit gebeurde echter niet. Ook op het moment dat we begonnen met het schrijven van deze nieuwsbrief was het nog alsof corona niet bestond op Haïti. Alles was open en vrijwel niemand droeg een mondkapje of maakte zich druk om andere maatregelen. De laatste twee weken is de situatie echter drastisch veranderd en het dreigt volledig uit de hand te lopen. Zowel de Braziliaanse als de Engelse variant van Covid-19 is aangetroffen in het land en de weinige plekken die vrij waren in het ziekenhuis zijn nu gevuld met coronapatiënten. Nu is het vol en de mensen die aankloppen bij het ziekenhuis worden weggestuurd. Maar al heb je een plek in het ziekenhuis dan heb je hier nog weinig aan, want er is over het algemeen geen apparatuur en geen zuurstof. Ook vaccins zijn er hier niet. Dit is een situatie die je je in Nederland niet voor kunt stellen. Velen zijn ziek en velen sterven, gewoon op straat.

Het kinderdorp is weer in volledige lockdown gegaan. Het personeel kon kiezen of ze wilden blijven of weg wilden maar er mag nu niemand meer in of uit. Ook de school is gesloten. De verhalen gaan rond van heel veel slachtoffers en we houden ons hart vast. Ook op het kinderdorp kent nu iedereen wel iemand die gestorven is aan corona; familie, vrienden en bekenden.

Het afgelopen jaar waren er al grote problemen in het land, veroorzaakt door de onrust, de ontvoeringen en de bendes die hele wijken overnemen. Naast het feit dat het kinderdorp nu in lockdown zit was het ook daarvoor zelfs niet veilig meer om het dorp uit te gaan overdag, want er zijn de hele dag schietpartijen. Het is een onwerkelijke situatie.

Ter info: Johan was onlangs op St. Maarten bij zijn zoon Marc en hier is hij ook gevaccineerd tegen het coronavirus.

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 05 jul 2021