“Dit is niet meer het mooie Haïti dat ik mij herinner uit mijn kindertijd”

Matthew en Johanne Smoorenburg, zoon en schoondochter van Johan, zijn  onlangs vanuit Amerika terug verhuisd naar Haïti. Maar het welkom was allesbehalve warm.

Johanne: “Het ergste moment van onze thuiskomst in Haïti herinner ik me nog goed. Onze zaak werd namelijk na twee dagen al beschadigd en geplunderd.
Dat kwam ontzettend hard aan voor ons, we moesten heel serieus nadenken over wat onze volgende stap ging zijn. We maken ons namelijk ook zorgen over onze twaalf werknemers. De situatie is hier heel chaotisch geworden, er hangt een erge spanning en een gewelddadige sfeer. Dit is niet meer het mooie Haïti dat ik mij herinner uit mijn kindertijd.”

“Mijn echtgenoot Matthew en ik werken al sinds 1996 samen in Matthews bedrijf. Wij zijn vertrokken uit Haïti met onze twee kinderen, omdat er toen ook al sprake was van onzekerheden in het land. Het ging toen voornamelijk om ontvoeringen, dit raakte mij heel erg omdat ik altijd zoveel van mijn land heb gehouden. Ik heb nooit spijt gehad dat we vertrokken zijn met onze twee
kinderen, hun veiligheid gaat voor alles. Maar ik ben altijd aan Haïti blijven denken en mijn hart ging ook altijd uit naar het mooie land waar ik ben opgegroeid. Ik heb steeds gedaan wat ik kon doen om iedereen in nood te helpen. Ook Stichting Hart voor Haïti hebben we steeds ondersteund, wat
door mijn schoonvader is opgericht en waar hij zich zo voor inzet. Ik ben zo trots op hem!”

“Omdat onze twee kinderen nu afgestudeerd zijn, besloten mijn echtgenoot en ik om terug naar Haiti te gaan. We hopen het bedrijf vanuit Haïti voort te zetten. De beslissing om terug naar Haïti te gaan was heel zwaar voor mij, zeker na vijftien jaar afwezig te zijn geweest. Hoewel het leven in Haïti
de afgelopen jaren alleen maar is verslechterd, heb ik diep van binnen altijd geweten dat mijn plaats in Haïti is, samen met mijn echtgenoot.”

“Leven in constante stress, zoals dat nu de realiteit is in Haïti, is niet gemakkelijk. Mensen uit alle lagen van de bevolking hebben het moeilijk en lijden eronder. We hebben besloten om het nog een kans te geven, we hebben de hoop dat het wel beter kan worden. Maar het is niet gemakkelijk om
hoopvol te blijven, zeker als we alleen maar zien dat de stabiliteit vermindert en de armoede en het geweld groeit. Ik hoop uit het diepste in mijn hart dat er ooit een dag komt dat Haïti opnieuw een mooie en veilige plaats is om te wonen.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 04 dec 2019