“Dit kan de grootste ramp worden die Haiti ooit gekend heeft”

Johan Smoorenburg vanwege corona in thuisisolatie:

U heeft het kunnen lezen: het coronavirus heeft ook Haïti bereikt. Het land met maar zo weinig vlees op de botten is niet voorbereid voor opnieuw een grote crisis. Johan Smoorenburg: “Na 38 jaar te hebben gewerkt in Haïti, denken we dat dit wel eens de grootste uitdaging voor ons en de grootste ramp voor Haiti kan worden die het land ooit gekend heeft.”

De hele wereld is in de greep van corona. Johan: “Ik volg ook het nieuws uit Nederland en begrijp dat u ook zorgen hebt. Een groot verschil is dat Nederland een ontwikkeld land is, dat mensen in principe geholpen kunnen worden. Op Haiti is dat niet zo.”

Onjuiste informatie

Ook de informatievoorziening vanuit de overheid laat te wensen over: “Het grootste probleem is dat de regering de mensen voor de gek houdt. Zij blijft volhouden dat er nu 25 mensen met het virus besmet zijn. Dat er slechts enkele honderden in quarantaine zijn. Dat is niet waar, want tientallen mensen die ondergebracht waren in een soort hotelletje zijn weggelopen. Ze werden aan hun lot overgelaten: ze hadden geen geld, kregen geen eten en moesten helemaal voor zichzelf zorgen. Deze mensen -die waarschijnlijk besmet zijn- lopen nu rustig tussen de bevolking.”

Medische zorg

Er is veel onwetendheid bij de bevolking. En als ze dan al hulp zoeken voor hun klachten, worden ze vaak niet geholpen. Johan: “In het ziekenhuis kunnen ze geen testen doen, dus worden mensen weggestuurd. Verplegend personeel en doktoren komen niet meer op hun werk, omdat er geen persoonlijke beschermingsmiddelen en beademingsapparaten zijn. Er is één laboratorium in Port-au-Prince die de testen mag (of kan) doen. Vervolgens duurt het vier dagen voor iemand de uitslag krijgt, daar wachten de mensen dus niet op. Sterker nog, ze verstoppen zich uit angst gestenigd te worden.”

Het dorp in quarantaine

“We maken ons erg ongerust. We doen wat we kunnen om de ongeveer 250 kinderen, tieners en personeel te beschermen. Zo blijven alle kinderen op het dorp en ook het personeel heeft ingestemd op het dorp te zullen blijven. Toch moet de chauffeur er wel eens uit. Zo heeft een kind laatst door een ongelukje zijn hand gebroken. Hij moest geopereerd worden, en voor dit soort noodgevallen gaan we dus wel van het dorp af. De chauffeur en de auto worden daarna onmiddellijk ontsmet. Wij hebben voedsel tot eind mei, maar moeten toch nog voor een maand inkopen, omdat we verwachten dat we minstens tot eind juni binnen moeten zitten.”

Johan en Wilcie in thuisisolatie

Ook Johan behoort tot de zogenaamde risicogroep van het coronavirus. Johan: “Wilcie en ik blijven in huis, ik kan geen enkel risico nemen gezien mijn leeftijd en hartconditie. Als we met iemand moeten praten, dan doen we dat op veilige afstand of per telefoon. Tijd om me te vervelen heb ik niet, want er is genoeg te regelen en te organiseren. Daarnaast heb ik nu ook tijd om eens dingen te doen waar ik nooit aan toe ben gekomen. Voor Wilcie is het anders: die vindt het heel moeilijk om binnen te blijven. Af en toe gaat ze de tuin in die rondom ons huis is, maar het valt voor haar niet mee. Gelukkig begrijpt ook zij dat het absoluut nodig is.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 16 apr 2020