Dominee Kesto over de situatie op Haïti

“We weten niet meer wat we moeten doen”

Kesto Erilus werkt al negen jaar voor Hart voor Haiti, als voorganger en als lid van de staf. Hij vertelt: “Ik heb in mijn leven al heel veel meegemaakt in Haïti, maar wat er zich nu afspeelt heb ik nog nooit meegemaakt. Door de enorme corruptie en het stelen van miljarden Haïtiaanse gourdes door de overheid, is de bevolking in opstand gekomen. Al ruim 2 maanden is het land vrijwel gesloten, waardoor de economie hier heel hard achteruit gegaan is. De
protesten zijn altijd gewelddadig, er zijn overal barricades en er wordt heel veel in brand gestoken. De scholen zijn gesloten en het leven hier is voor de hele Haïtiaanse bevolking zo moeilijk geworden, dat er nu miljoenen mensen honger lijden.”

“Veel mensen komen met hun vragen naar me toe, dan vragen ze: “Dominee, wat gaat er gebeuren met Haïti”? Ik weet vaak niet wat ik daarop moet antwoorden. Het land wordt overgenomen door zwaarbewapende bendes, en zakt steeds dieper en dieper. De bevolking is de wanhoop nabij.”

“Als verantwoordelijke voor het kinderdorp ben ik hierover wel gespannen, en net zoals vele anderen hier in Haïti ben ik getraumatiseerd door al het geweld en door deze hele situatie. Gelukkig gaat het leven in het kinderdorp redelijk goed. Er zijn dreigingen en we moeten improviseren, maar we hebben nog altijd te eten en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 03 dec 2019