Belg leidt lokale fabriek van tabletcomputers

BELG LEIDT LOKALE FABRIEK VAN TABLETCOMPUTERS

Sleutelen aan de toekomst van Haïti

19/02/2014 | Pieter Van Maele

Vier jaar na de verwoestende aardbeving krabbelt Haïti langzaam recht. Ondernemer Maarten Boute uit Antwerpen gelooft rotsvast in de toekomst van het land en vestigde er een fabriek voor tabletcomputers.

2014-02-24 - Haitinieuws tablets
Het gros van de werknemers had nog nooit een tablet gezien, maar kreeg een stevige opleiding.

Werknemers in steriele pakken die geconcentreerd tabletcomputers in elkaar schroeven. Klinisch witte muren. Een hypermoderne luchtdouche die het vele stof dat door de straten waait, buiten de assemblageruimte houdt.

Niets aan de fabriek van Sûrtab doet vermoeden dat die in Haïti staat, een land dat het bijna volledig moet hebben van ontwikkelingshulp en de export van spotgoedkoop textiel naar de Verenigde Staten. ‘Deze plek was vroeger een naaiatelier. Nu sleutelen we hier aan de toekomst’, zegt Maarten Boute, ceo van Sûrtab, lachend. De Antwerpenaar verhuisde zes jaar geleden naar Haïti om er het telecombedrijf Digicel te leiden. Toe aan een nieuwe uitdaging, liet hij zich vorig jaar door de Deense zakenman J.P. Folsgaard-Bak overtuigen om in de hoofdstad Port-au-Prince te beginnen met de productie van tabletcomputers. Samen met de familie Coles, een geslacht van Haïtiaanse grootgrondbezitters dat doorheen het land een breed scala aan fabrieken bezit, en met een injectie van 200.000 dollar aan Amerikaanse ontwikkelingshulp werd in totaal 700.000 dollar in het project gepompt.

Bron : de Standaard (België) 19 februari 2014

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 19 jan 2014