Haiti in het nieuws

HAITI-POLITICS-MARTELLY-STRIKE-FUELSBeste vrienden,

Ik neem aan dat er niet zoveel over Haiti in de Nederlandse kranten wordt geschreven of in ander nieuws is. Toch gebeuren hier weer een hoop dingen, is er weer veel geweld en zijn er protestmarsen waarbij al verschillende doden zijn gevallen, vele auto’s in de brand zijn gestoken en winkels worden geplunderd. De reden is dat er presidentsverkiezingen zijn geweest. Er waren maar liefst 54 Kandidaten die allen hoopten om gekozen te worden. De bevolking van Haiti heeft alle vertrouwen in de politiek verloren omdat het land steeds verder achteruit gaat ondanks de geweldige beloften die de politici doen. Niet meer dan 30% van de mensen die mochten stemmen hebben gestemd en dat zegt alles. Voordat de stemmen waren geteld lieten verschillende partijen weten dat zij zeker in de eerste ronde meer dan 50% zouden halen en dat hun Presidentskandidaat zou winnen. Als dat niet zo was dan was er volgens deze partijen fraude gepleegd en werd er opgeroepen om te gaan demonsteren.

Alle Presidentskandidaten weten dat het oproepen tot demonstraties altijd uitloopt op grote gewelddadigheden, maar dat maakt ze niet uit omdat zij toch thuis blijven en geen gevaar lopen. Ze hebben zelfs mensen die ze betalen om deze demonstraties te organiseren. De meeste jonge mensen hebben absoluut niets te doen en dit is een mooie gelegenheid om gewelddadigheden te bedrijven en daarnaast te roven en te stelen. Velen weten niet eens waarom ze daar lopen. Er bleven 2 kandidaten over, maar de man die dacht eerste te worden en daar heel veel geld heeft ingestoken werd tweede, en de andere kandidaat was een volkomen onbekende zakenman. Toen begon de ellende pas goed, de tweede man gaf aan niet in de tweede ronde mee te willen doen. Acht partijen vormden één groep die alles heeft geprobeerd om de 2e verkiezingsronde tegen te houden. Door het vele geweld deze hele afgelopen week zijn de verkiezingen die al een keer waren uitgesteld, en 24 Januari gehouden zouden worden, afgelast. Er is geen andere datum vastgesteld. Niemand weet wat er verder gaat gebeuren, dus gaan we weer een tijd van onzekerheid en geweld tegemoet. Bid voor ons dat het project en wij allen veilig hier doorheen komen.

Het werk
Zoals altijd was de Kerst een hoogtepunt voor de kinderen en de oudjes en ook de kleuterschool. Ondanks de financiële problemen die we hebben heeft Wilcie , mijn vrouw, het feest weer goed georganiseerd en cadeautjes kunnen kopen en er een mooi feest van gemaakt waar de kinderen en de oudjes nu nog over spreken. Er gebeurt verder heel veel in het gehele werk, de kerk, de bijbelschool en alle geestelijke activiteiten die daarbij horen.

Verlof
Wilcie en ik komen in April tot in Juni naar Nederland voor allerlei activiteiten. Neem contact op met donateurscontact als U ons wilt uitnodigen voor spreekbeurten, jeugdsamenkomsten etc. Ook hebben we weer een prachtige presentatie.

We groeten U allen hartelijk, danken U voor de trouw waarmee U aan ons en het werk blijft denken en achter staan, voor velen mensen al meer dan 43 jaar. We zien ernaar uit om U tijdens ons werkverlof ergens te ontmoeten.

We wensen U allen Gods rijke zegen toe.

Johan en Wilcie Smoorenburg

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 04 feb 2016