Hart voor Haïti door de jaren heen

Uit het archief: oude vrouw die houtskool verkoopt

“Toen mijn ouders in 1982 een bezoek brachten aan Johan en zijn toenmalige vrouw op Haïti, waren net de eerste gebouwtjes gereed om kinderen uit armoede en uitzichtloosheid in op te vangen. Dit maakte grote indruk op mijn moeder”, vertelt Robin Vlug. Vaak vertelde zijn moeder het verhaal over hoe een wanhopige moeder haar kleine baby in haar arm drukte, met de smeekbede om voor dat kleintje te zorgen.

Nu ruim 40 jaar later is een deel van het verhaal nog hetzelfde toch is er dankzij de stichting ook veel in positieve zin veranderd. Medebestuurslid Ronald Maat ging door het archief van al de nieuwsbrieven van de afgelopen 40 jaar. “Het is duidelijk dat er door de jaren heen altijd onrust en rampspoed is geweest.”, vertelt hij, “Ook was er altijd meer geld nodig om de nood te verlichten. Maar ook zien we dat Johan altijd positief en strijdvaardig bleef, ondanks de omstandigheden.” Een ander bestuurslid, André Siezenga, was ook al aan de start van de stichting op bezoek op Bon Repos als programmamaker van de EO. Ook hij werd geraakt door de armoede en met name de leefomstandigheden van de ouderen. Mede door zijn inspanningen en steun van EO Metterdaad konden we een project opzetten om bejaarden op te nemen en een menswaardige oude dag te geven.

School Léogâne: meer dan 350 kinderen krijgen hier onderwijs

In 40 jaar verandert de wereld enorm. Door de komst van het internet kunnen we dagelijks nieuws ontvangen over onze medemens elders op de wereld. De rampspoed bij de recente aardbevingen en oorlogsnieuws komt ons leven binnen en roept medeleven bij ons op. “Iedereen helpt waar hij kan.”, vertelt Robin, “Zo zijn wij geroepen voor het werk op Haïti en rekenen kinderen op onze steun. Recent zijn we een studiefonds begonnen waardoor we dit jaar al 27 veelbelovende jongeren kunnen laten studeren. Dat is ontzettend mooi want we geloven dat kennis en onderwijs de ban van armoede kan doorbreken.” Daarnaast zijn we druk bezig een aantal kernactiviteiten over te brengen onder leiderschap van Haïtiaanse leiders. Inmiddels zijn er capabele mensen die erg gemotiveerd zijn om zelfstandig verantwoording te dragen. De focus van het werk zal de komende tijd meer gericht zijn op het ondersteunen van kansrijke jongeren en kinderen, om hen de kans te geven zich te ontwikkelen. Door de veranderde veiligheidssituatie hebben we moeten besluiten veel kinderen na de zomer niet meer terug te laten keren naar Bon Repos. Gelukkig hebben we familie of gastouders bereid gevonden deze kinderen op te vangen met onze steun. “Natuurlijk behouden ze de toegang tot de school en zien we deze kinderen dagelijks terug”, licht Robin toe.

“Net zoals mijn ouders mij enthousiast hebben gemaakt voor Hart voor Haïti, is dit ook een taak van ons allen”, zegt Robin. “We realiseren ons dat er vele goede doelen zijn die strijden om uw aandacht. Maar u bent de beste ambassadeur van dit werk en het is uw taak om aan uw kinderen of kleinkinderen te vertellen over dit project.” Ondertussen maken we de stichting klaar voor de toekomst. Binnenkort wordt de website geheel vernieuwd en in lijn gebracht met de moderne sociale media. Ook zullen we meer gaan communiceren over wat een verschil het gemaakt heeft voor een jongen of meisje dat uw steun heeft ontvangen zodat uw support een gezicht krijgt. Robin sluit af: “Na dat bezoek van mijn ouders in 1982 is er veel tot stand gebracht. Maar net als bij Mozes is er na 40 jaar een periode dat er verandering komt. We gaan een nieuwe tijd in met nieuwe kansen en uitdagingen. Als stichting bewegen we mee met die ontwikkeling, gaat u met ons mee die nieuwe toekomst tegemoet?”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 27 mrt 2023