Hendrika Bloed kwam in Haiti in een schietpartij terecht

Afgelopen december ging de familie Bloed naar Haiti om de biologische ouders van hun dochter te ontmoeten. Onderweg naar het platteland, waar de familie van het meisje woont, kwam de familie met Johan Smoorenburg in een file terecht. Hendrika: “De file was op een grote markt, waar we al eerder langsgereden waren. Nu stonden we hier een tijdje vast. Opeens hoorden we lawaai achter ons.”

“Mijn man dacht in eerste instantie dat het vuurwerk was, maar tegelijkertijd zagen we honderden mensen langs de auto’s hollen, op de vlucht.” Er breekt grote paniek uit op de markt, waar meer dan 20.000 mensen werken. Duizenden mensen begonnen te rennen, lieten zich op de grond vallen, verstopten zich waar ze ook maar bescherming konden vinden. Hendrika: “Het bleken straatbendes te zijn, die opeens op elkaar begonnen te schieten. De spanning was voelbaar. Wij moesten plat op de stoelen gaan liggen.”

“Het schieten kwam steeds dichterbij en mijn hart klopte in mijn keel. Ondertussen probeerde Johan met de auto tussen de file uit te komen, maar dat was geen doen. Uiteindelijk kreeg hij de auto iets vooruit, waardoor die half op de stoep kwam te staan. Iets verder van het schieten vandaan. Maar we waren nog niet uit de gevarenzone. De mensen bleven langs onze auto rennen en het schieten ging ook maar door.”

“Mensen bleven langs onze auto rennen terwijl het schieten door ging”

“Uiteindelijk stopte het schieten en besloten we terug te gaan naar het dorp. Het was niet verantwoord om nu verder te gaan. We hadden daar trouwens ook geen zin meer in: we hebben goed gevoeld hoe snel en onverwacht je in levensgevaar kunt zitten.”

“Ik ben nog steeds bezig deze hele reis te verwerken. Niet alleen deze schietpartij, maar ook het weerzien tussen onze kinderen en hun biologische ouders –wat Johan uiteindelijk toch heeft weten te regelen- heeft een diepe indruk op ons achtergelaten. Ik ben de Heere daarvoor dankbaar, dat Hij toch bij ons was deze reis. Hij heeft ons beschermd tijdens de schietpartij!”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 27 mei 2019