Hongersnood neemt toe

Miljoenen Haïtianen lijden momenteel honger en kunnen bijna niet aan voedsel komen. De dagelijkse gang van zaken – geweld en ontvoeringen – helpt hier zeker niet aan mee.  Volgens een recente analyse van de Verenigde Naties lopen steeds meer Haïtianen tegen het voedseltekort aan in het land. Afgelopen september ging het nog om zo’n 4,7 miljoen mensen die honger lijden. Nu, slechts een half jaar later, zijn dit al 4,9 miljoen mensen.

Eén van de grootste oorzaken van de toenemende hongersnood is het bendegeweld in het land. Doordat bendes in veel delen in het land aan de macht zijn is de aanvoer van voedsel heel moeilijk. De hongersnood wordt echter nog verder aangewakkerd door het tekort aan regen, de stijgende prijzen van producten en de dalende waarde van de gourde tegenover de Amerikaanse dollar. Hoewel hulporganisaties nog steeds actief zijn in het land zijn ze niet opgewassen tegen de grote onderliggende problemen zoals de veiligheidscrisis en de politieke situatie in het land.

Johan vertelt dat ook op Bon Repos de gevolgen van de hongersnood te merken zijn. “Hoewel er op Bon Repos nog voldoende te eten is ontvangen we dagelijks hulpvragen van mensen buiten het dorp. Hieronder zijn ook veel mensen die we kennen als stichting, zoals mensen die bij ons gewerkt hebben. Ook de families waar kinderen van ons verblijven hebben het zwaar. Er is grote nood en de voedselprijzen stijgen dagelijks. Miljoenen mensen gaan dagelijks met honger naar bed.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 25 mei 2023