Ik heb Haiti nog nooit zo verdeeld gezien.

De bendes worden vaak gesteund en bewapend door politici

“Het is het tweede jaar van het presidentschap van Jovenel Moise, ook wel de” bananen president” genoemd. Moise lanceerde zichzelf als een succesvol zakenman die enorme bananenplantages had en een miljoenencontract met Duitsland had afgesloten. De waarheid is dat hij in twee jaar één container bananen heeft geëxporteerd, waarna er van zijn banenplannen niets meer terecht is gekomen.

Matthew Smoorenburg is de zoon van Johan en logischerwijs nauw betrokken bij alles wat er in het land en op het kinderdorp gebeurt. Hij vertelt over de president: “Het was natuurlijk een prachtig verhaal: Moise als de man die voor werk ging zorgen, en Haiti eindelijk ten goede zou veranderen. Maar twee jaar later zitten we in een zeer moeizame situatie waarin Haiti steeds meer verpaupert, terwijl er toch al meer dan 30 jaar democratie is.”

Politieke en economische instabiliteit
“In twee jaar zijn er nu al 2 eerste ministers gekomen en gegaan. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe regering, de derde in 2 jaar. De huidige (controversiële) eerste minister heeft de grootste moeite een regering te vormen, want niemand kent de kandidaten voor het ministerschap en hun kwalificaties zijn onduidelijk. De president schijnt naar niemand te willen luisteren en alleen zijn eigen ideeën in de praktijk te willen brengen.”

“De  gourde, de nationale munt, is in twee jaar tijd maar liefst 80 procent gedevalueerd ten opzichte van de US dollar. In 2017 was het nog 43 gourde voor $1,  vandaag is dat 89 gourde voor $1. Dit betekent dat alles wat wordt ingevoerd, veel duurder wordt, ook voedsel en medicijnen. De salarissen zijn nu al twee keer flink verhoogd maar kunnen niet op tegen de -alleen al in 2018- ruim 17 procent inflatie. De verhoging van het minimumloon treft dan ook de industrie, vooral de textiel, en er zijn geruchten dat sommige bedrijven, waarin duizenden Haitianen werken, hun bedrijven willen verplaatsen naar anderen landen. Het lage salaris is eigenlijk het enige wat Haiti aantrekkelijk maakt voor deze industrie.”

“Ik geloof dan ook dat 2019 een recessiejaar zal worden, nu er de komende periode veel onduidelijkheid zal zijn met de parlementsverkiezingen in het zicht. Het is op dit moment zelfs nog niet zeker of die überhaupt gehouden gaan worden. Ik voorzie een uitermate moeilijk jaar voor Haiti met een grote inflatie en nog  meer armoede en werkeloosheid voor de bevolking, waarvan 80 procent nu al onder de armoedegrens leeft. De economische situatie heeft natuurlijk direct impact op de bevolking.”

“Het is zo jammer dat de bevolking zo verdeeld is, ze zingen allemaal “Haiti Cherie” (Haiti liefje) maar iedereen denkt alleen aan zijn eigen voordeel. Ik heb Haiti nog nooit zo verdeeld gezien. Hoewel het toerisme al niet groot was, is nu ook het beetje wat er nog wel was vrijwel gestopt. Bussen die hen van het vliegveld naar de 2 a 3 hotels langs de kust brachten, worden bekogeld met stenen. Soms kunnen ze niet eens bij de hotels komen, vanwege de brandende barricades op de hoofdwegen. Toeristen uit de laatste ressorts zijn aangevallen en met spoed het land uit gebracht. Dit was in februari 2019.  Een Canadese vliegtuigmaatschappij die nog toeristen bracht heeft de vluchten richting Haiti geannuleerd. Ook het toerisme hangt dus aan een zijden draadje.”

2020 en later

“Eind dit jaar komen er parlementsverkiezingen en in 2021 volgen de presidentsverkiezingen. Tot die tijd is het volhouden: zelfs de EU heeft vanwege de corruptie nu haar hulp stopgezet totdat een nieuwe kabinet is gevormd en geïnstalleerd. De ambassadeurs van de EU zoals onder andere Duitsland, Spanje en Frankrijk spreken van een groot falen van de door hun gesponserde projecten. Men spreekt over tientallen miljoenen euros. Corruptie is een van de grootste problemen en gaat van hoog tot laag. Natuurlijk  blijven we  hopen op een doorbraak, maar ik voorzie een heel moeilijk en gevaarlijk jaar.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 27 mei 2019