Johan al 50 jaar zendeling

Dit jaar is Johan Smoorenburg vijftig jaar zendeling. Een bijzondere mijlpaal! Kees Goedhart kijkt terug op zijn ontmoetingen met Johan.

Op een avond in augustus 1963 vertaalde ik Hanspeter Bolli, die uit Zwitserland kwam, in de Marnixzaal in Utrecht. Op deze gedenkwaardige avond kwamen er op de uitnodiging een aantal mensen naar voren, onder wie Johan Smoorenburg. Hij gaf zijn leven aan Jezus. Ikzelf leerde Johan steeds beter kennen omdat hij een trouw bezoeker was van de Bijbelstudies die ik in die tijd mocht geven.

In april 1971 sprak Hanspeter Bolli in Apeldoorn, waar hij een oproep deed voor een echtpaar om te komen helpen bij het groeiende werk op Martinique. Dat sprak de Smoorenburgs bijzonder aan. In januari 1972 vertrokken zij naar Martinique.

Martinique
Vanaf de jaren ’70 t/m 2014 bezochten Fieke en ik regelmatig de zendelingen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Zo waren we ook regelmatig op Martinique te vinden. Zowel Hanspeter als Johan wierpen zich op als vertalers van mijn studies en toespraken. Johan bleek ook te beschikken over een groot organisatorisch talent en had een gave om mensen te motiveren mee te bouwen aan kerken in de regio. Als voormalig verkoper stond hij niet snel met een mond vol tanden! Aangezien Johan en ik ook een bijzondere klik bleken te hebben bij het brengen van humoristische verhalen, konden we tijdens de samenkomsten ook aardige voorstellingen geven van Bijbelse taferelen.

Haïti
Na ruim tien jaar Martinique ontstond er een nieuw werk op Haïti. De eerste keer dat ik daar sprak vroeg Johan mij om de preek eenvoudig te houden. De mensen wisten nog niet zoveel van de Bijbel. Enthousiast zei ik dat ik dan wel over Jona zou spreken. Johan temperde mijn enthousiasme door te stellen dat ik dan eerst wel moest uitleggen wie Jona was! Verder bleek het Creools, de taal die gesproken wordt op Haïti, een arme taal te zijn. Volgens Johan had hij dan ook ontzettend veel woorden nodig om bij de vertaling uit te leggen wat ik had gezegd. Soms verdacht ik er hem weleens van dat hij zijn eigen preek stond te maken… 🙂

Vriendschap
Een heel verdrietige tijd was het toen Janny ziek werd en overleed. We deelden zijn grote verdriet; ik bezocht hem een paar jaar achter elkaar. Gelukkig mocht Johan nieuw geluk vinden bij Wilcie. We zijn echte vrienden geworden en het is geweldig om Johan te mogen kennen als een man die, dwars door alle tegenslagen heen, staande is gebleven in de dienst van de Heer. In Hem ligt ook Johans kracht en optimisme om zelfs nu nog door te gaan met zijn moeilijke taak op Haïti. Samen met Fieke wil ik Johan en ook Wilcie omarmen met de liefde van de Heer.

Kees Goedhart

bron: Nieuwsbrief Zending & Gemeente – Mei 2021

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 29 mei 2021