Opgroeien in Haïti

Als je in Haiti bent geboren, ziet je leven er waarschijnlijk heel anders uit dan wanneer je zoals jij in Nederland bent geboren. De meeste mensen in Haiti zijn heel erg arm. Ze kunnen vaak niet lezen of schrijven en moeten hard werken om genoeg te eten te krijgen. In Haiti is het ook erg gevaarlijk. Er zijn bendes die de baas spelen op straat.

In de buurt van de hoofdstad van Haiti hebben we een veilige plek gemaakt voor kinderen. Een dorp met een muur eromheen. In het dorp staan allemaal huisjes waar kinderen wonen met iemand die voor ze zorgt. Want veel van deze kinderen hebben ook geen pappa of mamma meer.

Als je in het dorp woont, ga je daar ook naar school en naar de kerk. Alles lekker dichtbij elkaar, handig he? Je moet ook klusjes doen, zoals tafel dekken of afwassen. Maar je kunt ook lekker spelen in de speeltuin, die hebben ze ook op het dorp. Of een potje voetballen tegen de kinderen uit een ander huisje.

Op school moet je een uniform aan. Dat betekent dat iedereen dezelfde kleren aan doet. Dat moet van de regering. Op de kleuterschool is alles roze, ook voor de jongetjes. Dat vind je misschien wel een beetje gek, of niet?  Op de basisschool is je uniform licht blauw en op de middelbare school is het donkerblauw. Zo kun je meteen zien in welke klas iemand zit.

Voor de school begint, hijsen ze op het schoolplein de vlag van Haiti. Alle kinderen gaan dan het volkslied zingen. In Haiti is het erg warm, veel warmer dan in Nederland. Wil jij helpen om voor al deze kinderen te zorgen? Misschien met je klas of met je kerk, of met je eigen gezin? Vraag aan je ouders of leerkracht of ze dit eens willen lezen. Iedereen kan helpen!

Schuifpuzzel

Lukt het jouw om de schuifpuzzel op te lossen?
En ga je voor de makkelijke of de moeilijke puzzel?
Bekijk onder de puzzel hoe de afbeelding moet worden.Aantal schuif bewegingen : 0Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 30 mrt 2022