Klap op klap in arm Haïti

Hoeveel ellende kunnen de Haïtianen verdragen?
Robin Vlug, voorzitter van Hart voor Haïti, wordt er wel eens moedeloos van. In het armlastige land in de Caraïbische Zee wonen na de desastreuze aardbeving van 2010 nog steeds mensen in tenten, die toen werden opgetrokken. En nu zijn er opnieuw duizenden mensen dakloos geworden.

,,Klap op klap’’, verzucht Robin Vlug.
Hij krijgt op dit moment voortdurend beelden toegestuurd van de wanhoop op Haïti. Het toch al door corruptie, politieke onrust, niets ontziende bendes, schrijnende armoede en natuurgeweld geteisterde land werd op 14 augustus getroffen door een zware aardbeving.

Vooral op het grote schiereiland in het zuidwesten van Haïti – in plaatsen als Les Cayes, Jérémie en Anse-à-Veaux – is de schade en het leed
groot. Hoofdstad Port-au-Prince, zo’n 125 kilometer verderop – is gespaard gebleven.

,,Hoewel ze de aardschokken ook daar konden voelen’’, aldus Vlug.
In het kinderdorp Bon Repos van de kleine hulporganisatie vluchtte iedereen naar buiten. Met name onder de volwassenen in Bon Repos was er paniek: zij konden zich de aardbeving van 2010 nog goed voor de geest halen. Toen werd het project van Hart voor Haïti voluit geraakt, nu is alles blijven staan.

Lokale kennis
Hart voor Haïti is inmiddels met een kleine inzamelingsactie begonnen. ,,We zijn niet gespecialiseerd in rampen, de eerste noodhulp is meer het pakkie-an van het Rode Kruis en andere grote organisaties’’, aldus Vlug. ,,Maar voor de wederopbouw heb je lokale kennis nodig en dat hebben wij wél. Onze organisatie bouwde begin jaren tachtig het kinderdorp en zit sindsdien onafgebroken op Haïti, met allerlei activiteiten.’’

Het is gecompliceerd:
de grote organisaties stellen vaak ’te westerse’ eisen aan wederopbouwhulp. Dan moeten er documenten van het kadaster worden geleverd, terwijl er op Haïti niet zoiets is als een kadaster, geeft Vlug als voorbeeld, of zijn de plannen te luxe en daardoor niet uitvoerbaar. ,,Je moet er met andere ogen naar kijken, de Haïtiaanse standaard in gedachten houden. Eenvoudige pakketten met bouwmaterialen – dat kost niet meer dan 1500 dollar – waarmee mensen onder begeleiding van een deskundige zelf hun huisje kunnen bouwen: dat werk goed’’, zegt hij.

Vlug zag het bij wederopbouwprojecten na de aardbeving van 2010 nogal fout gaan. ,,Ik heb projecten gezien die te chic en te groot waren Er ontstond tweespalt. Dat moeten we nu niet laten gebeuren.’’ Een klein lichtpuntje: het gebied dat nu is getroffen is veel minder dichtbevolkt dan de hoofdstad. In 2010 vielen er veel meer slachtoffers; de aantallen die bij die grote aardbevingsramp genoemd worden, variëren van 180.000 tot 300.000. Nu melden lokale bronnen rond de 2.000 geborgen doden (nog niet iedereen is gevonden) en bijna 10.000 gewonden. Het aantal verwoeste of zwaar beschadigde huizen wordt geschat op zo’n 60.000 tot 85.000.

Hoe moet het goed komen, vraagt Vlug zich wel eens af. Het land heeft met zijn geschiedenis van corruptie, wanbeheer en natuurgeweld nooit een eerlijke kans gekregen om zich voorspoedig te ontwikkelen. Iedereen is het vertrouwen in de overheid kwijt, uit die hoek valt weinig te verwachten. ,,Er wordt een beroep op ons gedaan en daar geven wij gehoor aan’’, zegt Vlug. De organisatie heeft vanuit Port-au-Prince een paar mensen in een pick-up naar het rampgebied gestuurd – een hachelijke onderneming want de getroffen plaatsen zijn slecht bereikbaar – om te inventariseren en een plan te maken. ,,Als je weet hoe slecht Haïti ervoor staat, is het moeilijk om er iets positiefs over te zeggen. Maar wij houden de moed erin’’, zegt Vlug. ,,Door te kijken naar de individuen die we een toekomst hebben kunnen geven.’’

Bron : Leidsch Dagblad – donderdag 19 augustus 2021

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 20 aug 2021