Kokiyòl (Haïtiaanse donuts)

Een recept voor de feestdagen

Kokiyòl zijn Haïtiaanse donuts; een traditionele snack die door iedereen gegeten wordt op Haïti met kerst en oud en nieuw. Mariëlle van de redactie is de keuken ingedoken om het recept uit te proberen. Bakken jullie ook met ons mee? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Ingrediënten

3 cups bloem
2 ½ theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel zout
60 gram zachte boter
½ cup kristalsuiker
1 banaan, fijngeprakt
1 theelepel limoenrasp
1 theelepel vanille-aroma
1 ei
¼ cup melk
Plantaardige olie (voor het frituren)

En zo maak je het

Meng in een kleine kom de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar en zet apart. In een andere kom meng je met een mixer de zachte boter met de suiker. Als het goed is gemengd voeg je de geprakte banaan toe, de limoenrasp, de vanille-aroma, het ei en tenslotte de melk. Als dit ook gemengd is voeg je beetje bij beetje het bloemmengsel toe. Blijf mixen tot er een mooi deeg ontstaat. Laat het deeg nu twintig minuten rusten.

Na het laten rusten van het deeg kan je verder. Strooi een beetje bloem op je werkvlak en rol het deeg met een deegroller uit tot het ongeveer een halve cm dik is. Als je een donut uitsteker hebt kan je deze gebruiken om donuts te maken. Als je dit niet hebt kan je bijvoorbeeld een beker gebruiken voor de buitenste vorm en een spuitmond voor het binnenste rondje.

Nu is het tijd om te frituren! Doe een laagje olie in een pan (2 à 3 cm), warm het op en frituur elke donut (en de donutrondjes!) ongeveer 3 minuten per kant totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze vervolgens met poedersuiker. Bon appétit!

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 25 dec 2024