Opnieuw onrusten op Haiti

12 februari – De onrust op Haiti die al enkele weken aan de gang is, is de afgelopen dagen in rap tempo verergerd. In het hele land zijn er protesten en worden er wegen afgesloten. Banken, winkels en voedseldepots worden geplunderd en in brand gestoken. Zendeling Johan Smoorenburg van Hart voor Haiti: “Het land is in een situatie gekomen waarvan we niet weten hoe het gaat aflopen.”

Aanleiding tot de protesten is de 2,5 miljard dollar die Haiti heeft ontvangen van de vorige president van Venezuela. Dit geld was bedoeld voor 300 wederopbouwprojecten op Haiti, maar blijkt helemaal verdwenen. Volgens de media zijn drie presidenten, ministers en rechters betrokken bij de verduistering.

Johan Smoorenburg vertelt over de situatie: “Het is momenteel levensgevaarlijk om de stad in te gaan. Er is geen elektriciteit en vrijwel geen diesel of benzine. Volgens lokale nieuwssites heeft de staf van de Amerikaanse ambassade gisteren het land verlaten. Als dat waar is, is dat een slecht teken.”

Smoorenburg bevind zich momenteel met zijn vrouw in Barbados voor een zendingsconferentie. “We hebben goed contact met de mensen die tijdens onze afwezigheid verantwoordelijk zijn voor het kinderdorp en samen kijken we welke maatregelen we moeten nemen. Op dit moment is alles oké op het kinderdorp.” Toch is er ook onrust over de plunderingen in de stad: “Ik heb dominee Kesto gevraagd vannacht het voedsel uit ons depot gedeeltelijk te verplaatsen, zonder dat anderen dat zien. Ook praktisch heeft de huidige situatie grote gevolgen: “We hebben geen gas meer om te koken en het houtskool is op. We kunnen er nu niet op uit om nieuw te kopen. Daarom gaat het team nu op gewoon hout koken. Het team moet improviseren en laten zien dat ze dit aankunnen.”

Wilcie Smoorenburg, Johans vrouw, geeft door de telefoon instructies aan alle tantes –die de kinderen verzorgen- om de veiligheid van de kinderen te garanderen. “Er word veel geschoten in de directe omgeving van het kinderdorp.” De vraag is hoe we nu verder moeten. Johan: “Ik overweeg om terug te vliegen naar Haiti, hoewel ik daar verder ook niet veel kan doen. Ik kan misschien niet eens op het kinderdorp komen, zonder ernstig gevaar voor eigen leven.”

Wilt u met ons bidden voor de situatie in Haiti en voor veiligheid op het kinderdorp?

Bron gebruikte foto : NOS.nl

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 12 feb 2019