Ricardo Christophe

Studie: Politieke Wetenschappen
Studieduur: 5 jaar
Begonnen in: 2022

Ricardo Christophe (23 jaar) is geboren in Port-au-Prince. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij nog jong was waarna hij bij zijn moeder in de stad kwam te wonen. In augustus 2024 is hun woning in Carrefour-Feuille door gewapende bendes in beslag genomen. Ricardo en zijn moeder hadden geen andere keuze dan te vertrekken zonder hun bezittingen. Sindsdien delen ze een woning met acht andere familieleden in Fort-National, een andere wijk in Port-au-Prince.

Financiële moeilijkheden zijn de dagelijkse realiteit voor Ricardo. Zijn vader kan niet regelmatig in geld voorzien door zijn lage inkomen. Het geld dat hij via de beurs krijgt om naar school te kunnen reizen gebruikt hij daarom ook gedeeltelijk om eten van te kopen. “Ik weet niet wat ik anders moet doen”, vertelt Ricardo. “Mijn moeder kan ook geen werk vinden.” Dit alles maakt de situatie waarin hij momenteel leeft erg moeilijk.

Voorheen ontving hij een halve studiebeurs om te kunnen studeren aan de nieuwe hogeschool van de Universiteit van Port-au-Prince (NCUP). Deze studiebeurs was noodzakelijk omdat zijn ouders het maandelijkse schoolbedrag niet konden betalen. Op deze school blonk Ricardo vooral uit in de literaire vakken zoals geschiedenis, Frans en filosofie. In de vakken waarin hij goed was hielp hij ook zijn medestudenten met studeren door studiesessies te organiseren.

“Na de hogeschool wilde ik mezelf aanmelden bij de openbare universiteit. Maar hier werd ik niet toegelaten omdat ik het toelatingsexamen niet kon betalen”, vertelt Ricardo. Nu studeert hij Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Port-au-Prince. “Dankzij de studiebeurs die ik via de stichting krijg! Een prachtige kans want zonder had ik niet verder kunnen studeren.” Ricardo is erg dankbaar voor deze kans en ook zijn moeder is erg blij dat Ricardo nu in de gelegenheid is om te studeren.

Met de studie die hij nu volgt hoopt Ricardo een verschil te kunnen maken in zijn land. “Het is mijn droom om diplomaat te worden of een invloedrijke politicus.” Daarnaast is het ook zijn verlangen om meer betrokken te raken in de gemeenschap waar hij is opgegroeid en de mensen daar zo te kunnen steunen. “Op deze manier wil ik wat doorgeven van de hoop en de kansen die ik ontvangen heb”, sluit Ricardo zijn verhaal af.

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 03 jun 2024