Situatie op Haiti verslechterd

Johan Smoorenburg: “De situatie neemt vormen aan die ik in 37 jaar nog nooit heb gezien ondanks de vele geweldadigheden als revolutie, staatsgrepen etc.

Zeer goed georganiseerde gangs, die beter bewapend zijn dan de politie, nemen hele wijken over en maken daar ook op de dag de dienst uit. Een bekende gangleider ging terug naar zijn geboorteplaats in de artibonite, en een heel leger politieagenten, ook speciale agenten, gingen daar naartoe om hem te arresteren. De politie moest vluchten voor de bende die 1 politieagent doodde en vele anderen verwondde. In de stad zijn nu hele wijken waar je niet meer doorheen kan vanwege gevaar overvallen te worden, ik ga bijv. niet meer naar het zuiden omdat het te gevaarlijk is. Afgelopen week kwam er een andere chefgangster naar een wijk om een politieman te zoeken en af te maken, maar toen ze hem niet vonden begonnen ze op voorbijgangers te schiet waarbij 7 doden vielen en vele gewonden. De doktoren weten niet meer wat ze moeten doen door de vele gewonden door schotwonden die opgenomen moeten worden. Mijn zoon Matthew, die meest van de tijd op Haiti is, zei “Pa het is geen vraag, of we ook worden overvallen, maar wanneer?”

Pasteur Kesto is een aantal weken geleden weer overvallen, hij moest langs de bank om chequeboeken te bestellen, 2 bandieten op een motor vielen hem en de chauffeur aan, toen hij zei dat hij geen geld had, zei een bandiet tegen degene die de revolver tegen het hoofd van Kesto hield: “schiet hem dood schiet hem dood!” Gelukkig is dat niet gebeurd. De Amerikaanse Ambassade heeft al het niet perse nodige personeel, evenals de families van het nodige personeel dat daar werkt ook teruggestuurd. Ook geven zij een hele lijst wat hun onderdanen niet moeten doen, oa absoluut niet meer naar de bank gaan. Wij laten een geldauto komen elke maand sinds Kesto de eerste keer is beroofd, maar Matthew zei ook dat dat al uitermate gevaarlijk is. Er zijn overal mensen die contacten met de gangs hebben, vooral de motorrijders en er kunnen zo een aantal zwaargewapende bandieten een aanval doen.

Voor het eerst in 38 jaar vraag ik me af hoe we verder moeten met deze ontwikkelingen, maar voor direct ben ik bezig overal veiligheidsmaatregelen te nemen. Meer toezicht op wie de school binnenkomst, walkie talkies voor het personeel etc. In heel korte tijd is Haiti veranderd. Ook de kidnappingen zijn weer terug, en ik ga alleen naar buiten als het hoognodig is.”

We maken ons zorgen over de veiligheid op het kinderdorp voor de kinderen en het team. Wilt u ons helpen door voor hen te bidden en eventueel financieel te helpen om tijdelijk extra beveiligers aan te kunnen nemen?

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 03 mei 2019