Storm Laura laat een ravage achter

Storm Laura

Zondag 23 augustus raasde de tropische storm Laura over Haïti. Heftige modderstromen vernielden alles op hun pad, brachten schade aan huizen en daarmee nog meer problemen voor de mensen. Het zijn zware tijden voor Haïti in een land wat al zo veel problemen kent.

Volgens de laatste cijfers zijn er tenminste 31 (officiële) doden en 8 mensen worden vermist. Verwacht wordt dat het aantal doden echter veel hoger ligt maar op het moment van schrijven is de informatievoorziening vanuit de overheid slecht. Meer dan 8.000 mensen zijn slachtoffer geworden van de storm en hebben schade aan hun huis. Sommigen hebben zelfs geen thuis meer doordat hun huis volledig is weggevaagd. Voor de mensen die aan de rivier wonen is dit risico altijd het grootst. Velen van hen konden niks anders doen dan hulpeloos toekijken hoe de modderstromen hun huizen en bezittingen wegvaagden.

Tijdens een storm als Laura komen er veel praktische problemen naar boven. Zo zijn er gezinnen die moeten evacueren maar hier niet de middelen voor hebben. Dat kan erg angstaanjagend zijn want op het moment dat de rivieren overstromen komen er nog grotere problemen. Dan nog de ondergelopen huizen, je kunt je voorstellen wat voor schade en troep dat achterlaat. Huizen vol met modder, opgehoopt tegen de muren aan, bezittingen begraven en waarschijnlijk niks meer waard. Veel bruggen en wegen zijn ook beschadigd en sommige delen van het land zijn alleen nog maar via de lucht of het water te bereiken. Ook zijn er veel landbouwgewassen verloren gegaan door de storm. Van sommige gewassen wordt geschat dat wel 50 tot 70% verloren is. We mogen dankbaar zijn dat de tropische storm geen orkaan was boven Haïti, want een tropische storm is al meer dan het land aan kan. Haïti is kwetsbaar voor landverschuivingen en overstromingen en deze dingen zijn altijd vrijwel direct aan de orde bij heftige regenval.

Bovenstaand artikel heeft in onze nieuwsbrief gestaan.

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 25 aug 2020