Studeren op Haïti

Op 21 mei stond er een groot artikel in dagblad Trouw over het toenemend aantal ontvoeringen op Haïti. Het is goed dat er aandacht is voor Haïti, maar je zou soms bijna vergeten dat er ook dingen goed gaan. Zo zijn er in Haïti 15 universiteiten, waarvan de oudste de Haïti State University is, gesticht in 1820. Ook kinderen uit het kinderdorp studeren aan universiteiten op Haïti. Het onderwijssysteem lijkt op het Nederlandse: met de kleuterschool (3 jaar), basisschool (6 jaar) en voortgezet onderwijs (7 jaar) ben je zonder zitten blijven 19 jaar oud als je hoger onderwijs kunt gaan volgen. Voor de meer praktisch ingestelde leerlingen zijn er de vakopleidingen. De kosten worden betaald uit het studiefonds van de stichting en dat is niet alleen voor kinderen uit het kinderdorp. Waar het kan worden opleidingen van goed lerende kinderen betaald. Zo ook van Lourdine en Benette.

Lourdine Michel (23) studeert Onderwijswetenschappen:

“Ik geniet van deze studie, maar het was niet mijn eerste keus. Liever was ik een rechtenstudie gaan doen om advocaat te kunnen worden. In een gesprek met Papi Jean over mijn toekomst legde hij uit dat in Haïti de advocaten uit de elite komen. Ze zijn rijk, bekleden hoge posities en schuiven elkaar de baantjes op de advocatenkantoren toe. Als je uit een armere familie komt, kom je er gewoon niet tussen. Om mijn kansen in de toekomst te vergroten heb ik toen toch voor het onderwijs gekozen. Ik ben nu bijna klaar met mijn derde jaar en moet dan nog één jaar. Inmiddels werk ik op de school van de stichting en leer al doende. Het liefst zou ik aan dezelfde universiteit nog twee jaar doorstuderen, dan kan ik daarna lesgeven aan kinderen met een leerprobleem. Die zijn er helaas genoeg in Haïti. Het is een intensieve studie: ik moet veel studeren, vaak ook in het weekend en soms zelfs op zondag. Ook de reistijd is lang, twee uur per bus en privétaxi met drie overstappen. Er is in het kinderdorp elektriciteit en internet en we kunnen veel doen via Zoom. Het grootste probleem is dat leraren zomaar wegblijven. Die lessen moeten dan later weer allemaal worden ingehaald. Ik ben heel blij dat ik deze studie kan volgen zodat ik zelfstandig kan leven en kan meewerken aan een goede toekomst voor andere Haïtiaanse kinderen.”Benette Leroux (27) studeert Administratieve wetenschappen/Bedrijfsmanagement:

“Ik wilde deze opleiding al gaan doen toen ik naar de middelbare school ging. Het is een studie met toekomst en bovendien houd ik erg van regelen en organiseren. In Haïti, een land dat vaak heel chaotisch is, kan dat goed van pas komen. Ik ben heel dankbaar dat gulle gevers in Nederland deze studie voor mij mogelijk maken. Misschien dat ik na deze opleiding verder ga studeren, maar dat is nog niet zeker. Ik zal er sowieso bij moeten werken, want door ziekte heb ik twee jaar school gemist. Ik ben heel dankbaar voor alles waarmee Hart voor Haïti heeft geholpen, maar het is zo langzamerhand tijd dat ik op eigen benen ga staan. Met mijn diploma op zak kan ik straks een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren. Eerst maar deze opleiding afmaken! In september start ik met mijn vierde en laatste jaar. De school staat in een buitenwijk van Port-au-Prince en ik ga er van maandag tot en met donderdag met het openbaar vervoer naar toe. Een rit van bijna twee uur. Soms is het gevaarlijk door opstanden en stakingen. Van corona hebben we gelukkig, afgezien van een schoolsluiting van twee maanden, verder weinig last. Veel mensen hier zijn sceptisch over de gevaren van corona en ze doen alsof het niet bestaat. Ik word uitgelachen als ik wel een mondkapje draag. Ik laat ze maar lachen.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 14 okt 2021