Van apotheker naar moeder

Rosemene

Rosemene is 45 jaar oud en nooit getrouwd geweest. Zij is geboren in Thiotte, een klein dorpje zonder elektriciteit of stromend water. Als Rosemene 15 jaar oud is, gaat ze naar Port au Prince om verder te leren. Rosemene: “Die mogelijkheid was er niet in Thiotte. Mijn familie had een huis(je) in Port au Prince, dus ging ik daar wonen met mijn drie broers en vier zusjes. In de vakanties ging ik terug naar Thiotte, maar de rest van het jaar bleef ik in Port-au-Prince om te leren voor apothekersassistente.”

Als op 12 januari 2010 de grote aardbeving heel Haiti op zijn kop zet, wordt de apotheek waar Rosemene dan al heel wat jaren werkt –net als veel andere gebouwen en huizen- volledig verwoest. Rosemene is haar baan kwijt. Ze vertelt hier over: “Het leven is moeilijk op Haiti, zeker als je geen werk hebt. Gelukkig kende ik Wilcie Smoorenburg, de vrouw van Johan. Zij komt oorspronkelijk ook uit Thiotte, waar haar vader jarenlang pastoor is geweest. Wilcie vroeg mij of ik op het dorp wilde komen werken, omdat er nieuwe appartementen werden gebouwd.” De nieuwe appartementen zorgden ook voor werkgelegenheid: er moesten bijvoorbeeld verzorgsters komen voor de kinderen. Rosemene wordt een van hen. In november 2010 begint ze in een appartement met 14 meisjes.

Van apothekersassistente naar ‘tante’ blijkt niet gemakkelijk. Van de ene op de andere dag moet Rosemene 14 kinderen verzorgen en opvoeden. “Ik moest mijn hele leven veranderen, want werken in een apotheek en met klanten omgaan is heel wat anders dan voor kinderen zorgen, zeker omdat ik zelf nooit kinderen heb gehad.” Ondanks haar nieuwe baan en werktijden kan Rosemene het contact met haar familie in stand houden: “Ik heb gelukkig nog altijd een goed contact met mijn familie. Ik werk telkens 3 weken en ben dan vervolgens 7 dagen vrij, die tijd verdeel ik tussen ons huis in Thiotte en het huis in Port au Prince, dus ik mis niet zoveel.”

Alhoewel het even wennen voor haar was is Rosemene nog altijd blij dat ze deze kans heeft gekregen. Er is altijd veel te doen op het kinderdorp, niet alleen door het grote gezin wat ze nu heeft, maar ook door de vele activiteiten die daarbij komen kijken. Rosemene “De overgang van apotheker naar een moeder van 14 kinderen vond ik best moeilijk, maar ik heb er geen spijt van. Ik begrijp dat ik heel veel kan betekenen voor hen, en dat doet me goed.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 30 sep 2018