Van kinderwerk naar leidinggeven

Wilcie Smoorenburg - Van kinderwerk naar leidinggevende

Wilcie Smoorenburg-Jean staat al bijna 13 jaar aan Johans zijde. Ze werkt vanaf het begin van hun trouwen mee op het project. Inmiddels heeft ze als directrice de leiding over het project. Ook nu is ze vanuit de Dominicaanse Republiek druk met het aansturen van het managementteam op Bon Repos. Hoog tijd dus om Wilcie wat beter te leren kennen!

Een duik in het verleden

Wilcie is geboren op 30 mei 1972 in Tihot, een klein dorpje op het platteland in het zuiden van Haïti. Ze is opgegroeid in een christelijke familie en haar vader was voorganger bij een grote kerk. Toen ze 12 werd is ze bij een tante in Port-au-Prince gaan wonen zodat ze daar naar de middelbare school kon. Na de middelbare school heeft ze een secretaresseopleiding gevolgd waarna ze aan de slag kon als secretaresse van een school en later als directrice. Buiten haar werk is ze altijd actief geweest als zangeres.

Toen ontmoette ze Johan…

“Ik ontmoette Johan tijdens een kerkdienst. Ik zong daar en Johan verzorgde de preek. Johan nodigde mij na afloop uit voor een concert op het project. We leerden elkaar steeds beter kennen en op 29 augustus 2009 zijn we getrouwd”, vertelt Wilcie.

Op Bon Repos begon Wilcie met het kinderwerk. Ook organiseerde ze activiteiten voor de ouden van dagen en hielp ze mee op kantoor. Later begon ze met het opleiden en coachen van de tantes die verantwoordelijk zijn voor de zorg van de kinderen. Hierdoor kwam haar focus meer op de kinderen te liggen. Gaandeweg werd ze verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen en sinds 2011 is Wilcie officieel directrice en verantwoordelijk voor het project en de ouden van dagen.

Werken op afstand

Nu Wilcie en Johan in de Dominicaanse Republiek zitten is het managen van het project wel even een ander verhaal. Wilcie laat het er echter niet bij zitten. “Een maand geleden ben ik met de bus naar Cap-Haïtien gereden om daar met Shedelyne – een leidinggevende van het kinderdorp – de lopende zaken door te spreken”, vertelt ze. Cap-Haïtien ligt in het noorden van Haïti en is op dit moment nog veilig rechtstreeks met een bus vanuit de Dominicaanse Republiek te bereiken. “Dit is heel fijn en zolang we niet terug kunnen naar Haïti blijven we dit regelmatig doen”, aldus Wilcie.

Terug naar huis

Wilcie heeft het er wel moeilijk mee dat ze momenteel niet terug kan naar Haïti. “We weten ook niet wanneer we wel terug kunnen, in die onzekerheid leven is erg zwaar.” Ook de Haïtianen leven elke dag in onzekerheid en angst. Wilcie: “Elke Haïtiaan die ik spreek zegt dat alleen God deze situatie kan veranderen.” Onzekerheid of niet, Wilcie geeft de hoop nog niet op. Ze bidt voor een verandering van de situatie op Haïti. “Ik heb nog steeds hoop dat Johan en ik op een gegeven moment weer terug kunnen naar huis.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 26 jun 2022