Veel schade door aardbeving

Op zaterdag 14 augustus om half negen ’s ochtends (plaatselijke tijd) was er op Haïti een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Het episch centrum van de beving lag 125 km ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Het exacte dodenaantal is nog niet bekend maar ligt in ieder geval boven de 2.000. Dit is beduidend minder dan de 200.000 doden die vielen bij de aardbeving in 2010. Het hart van de aardbeving lag toen veel dichter bij de hoofdstad. Doordat er in het zuiden niet veel hoge gebouwen zijn en er ook minder mensen wonen is het slachtofferaantal nu minder hoog.

Veel schade door aardbeving – ook het geweld gaat door

De grote schade in het getroffen gebied is er echter niet minder om en dit is niet alleen het gevolg van de aardbevingen. Dit komt ook door de armoede, waardoor de kwaliteit van huizen en infrastructuur slechter is dan in bijvoorbeeld het buurland de Dominicaanse Republiek.

De Haïtiaanse premier, Ariel Henry, die de op 7 juli doodgeschoten Jovenel Moïse opvolgde, heeft vanwege de aardbeving de noodtoestand uitgeroepen. Het is de vraag wat dat precies inhoudt in een land met steeds sterker wordende straatbendes. Zij maken het leven op Haïti vrijwel onmogelijk en zijn zwaar bewapend, beter dan de politie. Elke dag zijn er kidnappings, soms kidnappen ze een hele bus tegelijk. Wat het allemaal nog erger maakt is dat de noodhulp ten behoeve van de aardbeving door de wijken heen moet waar deze bendes de baas zijn. Verschillende vrachtwagens met voedsel voor de slachtoffers maar ook met brandstof zijn door hen gestolen.

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 14 okt 2021