Verder zonder familie

Darlyn Saintsurin

Darlyn Saintsurin is 16 jaar oud en woont sinds de aardbeving in 2010 op het kinderdorp. Zij heeft in haar jonge leven al heel wat meegemaakt: “Mijn moeder is twee jaar voor de aardbeving overleden. Ik had geen goede relatie met haar, ze sloeg me omdat ik meer naar mijn vader trok dan naar mijn moeder. Na de dood van mijn moeder zorgde mijn vader alleen voor mij en mijn zusje en broer. We woonden in een stenen hut en mijn vader werkte op het kinderdorp. Het was een normaal gezin, maar we waren wel arm. We stonden altijd vroeg op, meestal rond 5 uur ’s morgens. De meeste mensen op Haiti staan zo vroeg op. Van 8 tot 1 uur ging ik naar de school op het kinderdorp. Na school hielp ik thuis met eten klaar maken en deed ik mijn huiswerk. We gingen altijd vroeg naar bed omdat er meestal geen elektriciteit was. Dit was het leven wat we gewend waren, we wisten niet beter.”

Op het moment van de aardbeving zat Darlyn (toen acht jaar oud) buiten met haar vader en haar zusje. De muur waar ze tegenaan zaten viel om en haar vader en zusje werden daarbij gedood. Darlyn overleefde de aardbeving maar was wel gewond. Ze lag een maand in het ziekenhuis en werd daarna opgenomen in het kinderdorp. Haar broer is naar familie gegaan in het binnenland. “Ongeveer een maand na de aardbeving kwam ik op het kinderdorp wonen, dit was in februari 2010. Opeens zag mijn leven er heel anders uit, zonder mijn familie en in een andere omgeving. Ik had wel even tijd nodig om aan het leven op het kinderdorp te wennen. Gelukkig had ik al snel vriendinnen waar ik het goed mee kon vinden.”

Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt is Darlyn nog steeds positief, ook over de toekomst. “Ik heb heel veel geleerd op het kinderdorp en ik voel me hier veilig. Ook ben ik erg blij met de school want die is heel goed. Het is mijn wens om later fotografe te worden.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 30 sep 2018