Voorganger én directeur op Bon Repos

De directie op Bon Repos heeft geen eenvoudige taak op dit moment maar zet zich voor 100% in om het werk draaiende te houden. “Hoewel wij er niet zijn hebben Wilcie en ik elke dag meerdere malen contact met de directie en nemen dan samen de nodige beslissingen”, vertelt Johan. Wat vooral problemen oplevert is het vinden van brandstof en voedsel en Bon Repos verlaten wanneer dit nodig is. “Het vraagt om wat improvisatiewerk, maar tot nu toe lukt dit nog steeds”, aldus Johan.

Kesto Erilus (64 jaar) is voorganger en directeur op Bon Repos en verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en woont sinds zijn 24ste in Port-au-Prince. Sinds 1 maart 2011 werkt hij voor Hart voor Haïti. Daarvoor werkte hij voor Unicef tot Johan op een dag contact opnam en hem zei dat hij een voorganger zocht en werk voor hem had op Bon Repos. “Ik woonde met mijn gezin niet ver van het kinderdorp en ik vond het een interessant aanbod. Ik nam de tijd om erover na te denken en te bidden en koos daarna voor het werk van Hart voor Haïti”, vertelt Kesto. “Hier heb ik nog steeds geen spijt van!”

Als directeur moet Kesto alles in de gaten houden en overal van op de hoogte zijn. De verschillende afdelingen zoals de kerk, de appartementen, de scholen, ouden van dagen; alles is onder zijn beheer. Kesto: “Ik regel ook het werk buiten Bon Repos; dus het inkopen van medicijnen en voedsel, het regelen van betalingen en natuurlijk het werk voor de kerk.” Er moeten cheques getekend worden voor het personeel en verder doet Kesto bruiloften, begrafenissen en springt hij bij waar nodig. “Het is een intensieve baan!” Uitdagingen zijn er momenteel genoeg. Zo komen er door de moeilijke omstandigheden regelmatig oudbewoners van het kinderdorp naar Bon Repos om geld en andere dingen te vragen. “Dit is wel moeilijk want we kunnen niet iedereen helpen en dat is niet leuk.”

Dat Johan en Wilcie nu niet op Haïti zijn maakt het werk voor Kesto wel moeilijker. “Het werk gaat natuurlijk gewoon door, maar het is moeilijker en vaak onmogelijk om buiten Bon Repos te gaan door de vele gewelddadige protesten tegen de regering. Ook het gebrek aan vrijwel alles maakt het moeilijker; het is vaak improviseren.” Bijna elke dag heeft Kesto wel contact met Johan en Wilcie en als het nodig is ontmoeten ze elkaar op een veilig te bereiken locatie om al het werk grondig door te nemen. “Ik zie dit werk als een opdracht van God en daarom doe ik ook mijn uiterste best om het werk zo goed mogelijk te doen”, vult Kesto aan. “Het voelt goed om te werken met kinderen en hen een kans op een goede toekomst te geven. Daar werk ik dan ook hard voor. Ook het werk voor de kerk heeft mijn hart en daar kan ik momenteel veel in betekenen.”

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 19 dec 2022