We zitten elke dag in spanning

Beste vrienden,

Op dit moment speelt er zich heel wat af in de wereld, en ook in Nederland. Het gaat dan over het corona virus dat heel het leven in Nederland bezig houdt en beheerst. Er staat heel wat op het spel, en het virus heeft het leven in heel Europa veranderd.

Hierdoor is er natuurlijk minder aandacht voor andere problemen in de wereld. Dit is begrijpelijk maar wij hebben op Haïti ook te maken met een crisis die het leven sinds afgelopen september volkomen heeft veranderd. In Nederland en op veel plaatsen in de wereld is er weinig aandacht voor, ondanks dat we hier tijdens ons werkverlof over hebben gesproken.

Sinds september vorig jaar is het land niet meer bestuurbaar. Er wordt heel veel beloofd, terwijl er helemaal niets gebeurt voor de bevolking. Er is dan ook sprake van een groot corruptieschandaal. Terwijl Venezuela miljarden heeft gegeven voor allerlei wederopbouwprojecten, waar de bevolking tot op heden nog niks van heeft gezien. De corruptie is volkomen schaamteloos en zuigt het hele land uit. De gevolgen hiervan zijn grote opstanden en gewelddadige manifesten waarbij bedrijven worden aangevallen, geplunderd en in brand gestoken.

Ook voor ons is het leven op Haïti volkomen veranderd. We hebben al heel wat meegemaakt aan geweld, maar nu is het volkomen anders. Het lijkt erop dat het geweld dit keer aanhoudt. We zitten zelf ook elke dag in spanning. We gaan alleen naar buiten wanneer het echt noodzakelijk is, en we gaan nooit
alleen.

Wij zijn ook aan het nadenken over hoe we verder moeten in een land dat nu al het Somalië van het continent Amerika wordt genoemd. Onlangs hebben in een week drie medewerkers van de administratie op het kinderdorp hun ontslag aangeboden, omdat ze in het buitenland willen kijken of het daar
veiliger is. Mensen lijken de moed op te geven. Haïti zal heel veel gebeden en steun nodig hebben om uit deze crisis te raken. Er moet iets veranderen, dat is noodzakelijk.

Veel zegen voor u!

Johan en Wilcie Smoorenburg

Volg ons op social media via:

Publicatie datum / laatste wijziging: 21 mrt 2020